Daniel Osen: Fra Forsvaret via studiehverdagen, og videre til arbeidslivet
Daniel har siden 2013 interessert seg for mental trening, da han på idrettslinjen og ved toppidrettsfag fotball la merke til at det var 3-4 sider om det i boken «Treningslære». I tillegg fikk han utlevert Olympiatoppens minnepenn med mental trening-lydspor. Disse sporene inneholdt alt fra avspenning, visualisering, forberedelser og spenningsnivå inn mot konkurranser.
På befalsskolen i 2015 ble fagene psykologi i operativ ledelse, pedagogikk og militær ledelse introdusert. På den måten ble det mer kjøtt på benet til hva psykologi og prestasjonspsykologi egentlig var. Grunnlaget var lagt.
Om det er å bygge et hundehus, eller å utføre harde fysiske prøvelser, så skal vi sammen finne løsningen til optimale prestasjoner.
Etter dette begynte Daniel å skrive en bok om motivasjonspsykologi. Hva motiverer folk flest? Og hvordan kan det ha seg at noen personer viser motstand mot endring, mens andre viser tilbøyelighet? Det holdt ikke å implementere flere doktorgradsavhandlinger, studier og litteratur som «idrettens mentale treningslære» og «organisasjonspsykologi» som to av flere bøker Daniel har hentet fagstoff fra. Å snakke med kilden selv, gir en dypere forståelse. Sondre Risholm Liverød, Tor Åge Eikerappen, Gyrid Beck Solberg, Line Mari Thorkildsen og Christian Ytterbøl er noen navn Daniel har intervjuet. Alle dyktige innenfor psykologi, prestasjonspsykologi og mental trening.
Samtidig med dette, fullførte Daniel en bachelor i beredskap og krisehåndtering (2017-2020) (samfunnsvitenskap og ledelse) på Høgskolen i Innlandet, fakultet for samfunnsvitenskap, økonomi og ledelse. Der ble fagene kriseledelse, internasjonal krisehåndtering, organisering for det uventede, krise, stress og mestring introdusert som noen av flere fag. Alle disse emnene har noe med psykologi, beslutninger og prestasjoner å gjøre, som igjen kan sees i sammenheng med motivasjon og mental trening.
I 2021 kom boken «Motivasjon» ut, publisert gjennom et selvpubliseringsforlag. I 2022 startet en ny bacheloravhandling om «Mental trening i beredskapsyrker», som vil bli publisert våren 2023. Dette til bruk for beredskapsyrker der personell eksponeres for situasjoner som krever at man holder hodet kaldt og handler. Beredskapspersonell går inn der andre folk går ut, det er ikke et valgfag.
Daniel har trent to utøvere på lavt nivå fra 2021 til 2022. I 2022 signerte Daniel en ny og spennende utøver, Sander Akeren (21) som er golfspiller på University of North Carolina Wilmington. Sander har vunnet tre norgesmesterskap med Wang Toppidrett og blitt kåret til beste juniorgolfspiller i Norge i 2019. Han innehar også seks titler i Srixon Tour som er høyeste nivå for en juniorgolfspiller og har også deltatt på landslaget siden 2016.
Daniel’s filosofi handler om etterlevelse. Den eneste måten å bli god til mentalt arbeid, er å trene mentalt, det finnes ingen snarveier. Olympiatoppens modell om de mentale basisteknikkene er grunnfundamentet. Øvelser, teknikker og rådslagning for krevende situasjoner følger med i den samme pakken.
Forskning
Jeg har forsket på mental trening gjennom en kvalitativ studie med komparativ analyse. På godt norsk betyr det at jeg har intervjuet personer i beredskapsyrker, samt psykologer om hva som kreves i et høyprestasjonsmiljø. I forskningen har jeg tatt for meg "stress" og konkrete teknikker som kan hjelpe personell i beredskapsyrker og nødetater til å håndtere følelser og tanker, som igjen påvirker atferden i betydelig grad.
Forskningen, sammen med studiet mitt på Olympiatoppen Midt-Norge/NTNU gjør meg i stand til å gi deg vitenskapelige råd og øvelser som jeg vet fungerer. I kognitiv atferdsterapi er uansett kjemien mellom meg og utøver det mest sentrale, i tillegg til "samtalen". Det finnes uendelig mange metoder ute i jungelen av "mental trening", men utøver-treneralliansen og samtalen oss i mellom (trygghet) er det jeg vektlegger tyngst.
I 2023 begynte Daniel på NTNU sin linje «Mental trening og eksekutive hjernefunksjoner» ledet av fagpersonen innen idrettspsykologi på Olympiatoppen og institutt for psykologi i Trondheim.
Foruten dette har Daniel tatt kurs i mental trening hos Erik Bertrand Larsen og Sport psychology hos Udemy, som blant annet har et samarbeid med Nordea og Volkswagen.
"Det handler om å lytte og kartlegge utøverens basislinje for å forstå hvor skoen trykker. Deretter skal vi sammen finne ut hvilke tiltak vi kan gjøre for at du skal prestere optimalt."
Course in Applied Psychology
100-hour course in basic psychology, sports psychology and human behavior
Fyll ut dette skjemaet hvis du vil ha meg som din mentale trener.
Ikke la hverdagen være tilfeldig, bli trent til å ta beslutninger som gjør at du når målene dine.
Det tar deg ca. 5 minutter å fylle ut et skjema som vil føre deg nærmere optimalisert ytelse i din idrett eller din bedrift!
Priser
- fra 1000 NOK /mnd
Utøveren vil få: Samtaler, Øvelser og Oppgaver. Alt basert på vitenskap. Alt prestasjonsfremmende.
Kontakt Daniel Osen
Ønsker du å få Daniel til å besøke din bedrift for å motivere og inspirere dine ansatte? Et foredrag med Daniel Osen kan gi deg og din bedrift de verktøyene som trengs for å ta bedriften til nye høyder. Book Daniel til et foredrag, og di din bedrift en real dose motivasjon!